Bisiklete başlamaya karar verdiniz ve size uygun bisikleti satın aldınız. Bisikleti bir hobi haline getirmek, günlük yaşantınızın içine sokmak istiyorsunuz. Bu hobinizi uzun soluklu hale getirmek için ilk etapta sadece bisiklet sürmeyi bilmeniz yetmeyecektir. Bisiklet üzerindeyken, özellikle yoğun araç ve yaya trafiğinin olduğu yerlerde, dikkat edilmesi gereken kurallar vardır. Ayrıca, sizin üzerinizde ve bisiklet üzerinde bulunması gereken ekipmanlar, sizi tehlikelerden korumakla kalmayıp bisikletin tadını çıkarmanızı sağlayacaktır.

Keyifli ve sağlıklı sürüşler dileriz.

Trafikte Bisiklet

Bisiklet, her ne kadar ülkemizde hak ettiği saygıyı göremese de kanunlarımızda bisiklet adına düzenlenmiş kurallarımız vardır. Bisiklet adına projelerin hayata geçirilmesiyle de bu kanunlar artarak daha saygılı ve daha bilinçli bisiklet kullanıcılarının yetişmesini sağlayacaktır.

Ehliyet kurslarında öğretilmesi zorunlu hız limiti tablolarında “Motorsuz Bisiklet” diye geçen araçlarımızın maksimum hızları şu şekildedir:

– Yerleşim yeri içerisi: 30km/s

– Şehirlerarası Çift Yönlü Karayolları: 45km/s

– Bölünmüş yollar: 45km/s

– Otoyollar: Giremez.

2918 sayılı TCK KARAYOLLARI Trafik kanununda ise bisiklet için bulunan başlıca maddeler şu şekildedir:

1) “Madde 3c (10) bendi: Bisiklet motorsuz bir taşıttır.” 

2)“Madde 37; Sürücü için “Ehliyet”  ve taşıt için “Plaka” gerekmez“

3) “Madde 46 Karayolunda en sağ şeridi kullanır ve diğer taşıtlar ile aynı sorumlulukla hareket eder.”

4) “Madde 66 Bisiklet yolu olan yerlerde karayolunda sürülemez.”

5) ”Madde 66 a.) bendi Karayolunda ikiden fazla bisiklet yanyana sürülmez.”

6) “Madde 66 b.) İşaret verme dışında, çift elle sürülmemesi ve genel kurallara uyulması zorunludur.”

Bisiklet etkinliklerinde dikkat etmeniz gerekenler

Bisiklette güvenliğinizin birinci koşulu kask takmaktır. Bu nedenle kask takın.

Tur öncesi bisikletinizin gerekli bakımlarını yapın, özellikle fren ve vites takımlarını gözden geçirin ve ihtiyaç varsa temizleyip yağlayın. Gevşeme ihtimali olan vidaları hareket etmeden önce kontrol edin. Ön ve arka aydınlatma gereçlerinizin sağlıklı çalıştığından emin olun. İhtiyaç duyabileceğiniz malzemeleri yanınıza alıp almadığınız kontrol edin.

Bisikletle günübirlik turlara çıktığınızda yanınızda bulunması gerekenler: Yedek kıyafet, yedek iç lastik, lastik pompası, yama seti, alyen takımı, kask, eldiven, gözlük, ön far, arka flaşör, suluk, reflektörlü yelek.

Bisiklet faaliyetlerinde kıyafet seçimi en önemli unsurlardan biridir. Mevsimine göre rahat ve nefes alarak vücudunuzun kuru kalmasını sağlayan kıyafetler giyerek her mevsimde konforla bisiklet sürebilirsiniz. Etkinlikte terlemeyle ya da yağış nedeniyle ıslanabileceğiniz için çabuk kuruma özelliklerinden dolayı sentetik (polyester) kumaşlı kıyafetleri tercih edin. Özellikle kış aylarında vücudunuz için ısı yalıtımını doğru yapmak adına iç-orta-dış katman şeklinde giyinerek kendinizi koruyun. Bu noktada dikkat edilmesi gereken dış katman olarak sizi rüzgâr ya da yağmurdan koruyacak teknik ürünler tercih etmenizdir. İç katman olarak termal içlikler tercih edebilirsiniz. Orta katman olarak da polar ürünler sizi sıcak tutacaktır. Yaz aylarında ise yanıklardan korunmak adına UV korumalı kolluk ve kıyafetler giymek ya da yanınızda güneş kremi bulundurmak keyifli bir tur geçirmenizi sağlayacaktır. Bir diğer husus da uzun turlar sonrası ortaya çıkabilecek sele bölgesindeki ağrılardır. Bu ağrıların önüne geçmek için jelli taytlar veya sele üstüne geçirilebilen kılıflar kullanılabilir. Eğer paçaları bol olan kıyafetle bisiklet üzerine çıktıysanız paçaların zincire dolanmasını önlemek adına paça bandı kullanabilirsiniz.

Bisikletle grup sürüşü, verdiği keyif ve eğlencenin yanı sıra fazladan dikkat gerektirir. Grup etkinliklerine katılmak istediğinizde, grubun özelliğine göre dikkat etmeniz gereken konular değişkenlik gösterebilir. Ancak temel konulardan bahsetmek gerekirse, genelde gruplarda hareket öncesinde “öncü”, “artçı” ya da kişi sayısına bağlı olarak “yancı” kişiler belirlenir. Bu kişiler sürüşün seyrinden sorumludur. Tur sırasında, öncü kişiyi geçmemeniz ya da artçı kişinin arkasında kalmamanız istenir. Hareket halinde ya da duraklarken diğer arkadaşlardan gelecek sesli uyarılara (örneğin: “araç”) dikkat etmek, aldığınız uyarıyı diğerlerine yüksek sesle iletmeniz beklenir. Ayrıca sürüş sırasında önünüzdeki arkadaşınızı geçmek istediğinizde, sollama sırasında geçiş yaptığınız arkadaşınızı, duyulabilir bir sesle “soldayım” diye ya da zilinizle uyarmanız istenir. Herhangi bir nedenden dolayı durmanız durumunda, öncelikle “duruyorum” diye yüksek sesle ekibi uyararak güvenliğiniz için bisikletinizi, yolun en sağ tarafına (yolun dışına) almanız gerekecektir.